De Engelse Atari tijdschriften werden gedomineerd door drie grote uitgeverijen die ook actief waren met tijdschriften voor andere platforms zoals MS-Dos en Macintosh. In de benamingen is de verwantschap goed terug te vinden: ... World, .... User en ... Format. Als eerste verscheen in 1984 Page 6 als blad voor de Atari 8-bitter, na de komst van de ST werd ook wat plaats voor deze computer ingeruimd . Verder heb ik op dit moment weinig gegevens over Page 6.
|
Eveneens als blad voor de 8-bits Atari begonnen, en uitgegeven door Database Publications, Stockport, Engeland, Atari User. Al gauw werd er een bijlage voor de ST toegevoegd,met een eigen nummering, die in 1989 zelfstandig werd en als ST User doorging. Dat laatste ging niet zonder problemen want er was al eeen blad op de Engelse markt dat ST User heette. Die ST User echter moest van naam veranderen, eerst naar ST User International maar toen dat ook al bleek te bestaan in Canada naar ST World. Later, in 1991, zouden ST World en het zusterorgaan voor de spelers ST Action, opgaan in ST User. ST World is gedurende een korte periode nog als losse bijlage bij ST User verkocht. Vanaf augustus 1989 t/m december 1989 wordt ST User verkocht met een 'coverdisk'. Daarna een korte periode waarin alleen abonnee's de diskette krijgen, maar vanaf mei 1990 wordt weer standaard een diskette bijgevoegd. |
Per mei 1990 is de uitgever Interactive Publishing in Adlington, Engeland geworden en bemoeit Hugh Gollner zich ermee. Zijn blad ST World heeft dan z'n langste tijd gehad. In de jaren erna wordt een concurrentieslag gevoerd met ST Format waarbij het aantal coverdisks en de 'waarde' van de meegeleverde software een belangrijke rol spelen. Atari ST User stopt in november 1994 en gaat op in het blad Atari ST Review.
|
|
Na enige naamswisselingen verscheen in 1986 ST World uitgegeven door Gollner Publications, Chichester, Engeland. Van de hier te noemen Engelse bladen het meest op de 'serieuze' gebruiker gericht. In tegenstelling tot de grote concurrenten als ST User en ST Format is ST World nooit overgegaan tot het meeuitgeven van diskettes. Mei 1990 moest het blad de maandelijkse verschijning opgeven en zou het een kwartaalblad worden met voornamelijk vergelijkend warenonderzoek. Er zouden daarna nog twee nummers moeten zijn verschenen? Als losse bijlage bij ST User verschenen in juli 1990 [Free buyers guide supplement with Atari ST User], juni, juli en augustus 1991 [The Atari magazine for the discerning reader]. Een onderzoek naar de belangstelling van de lezers voor een apart blad gaf een teleurstellend resultaat. ST World ging definitief op in ST User.
|
Geheel gericht op de 'spelfanaten' 'The World's only dedicated ST Games magazine' verscheen in mei 1988 van dezelfde uitgeverij als ST World het blad ST Action. Ging na ST World nog even door, maar werd eind 1993 opgenomen in ST User. In september 1989 werd een proef genomen met een coverdisk, en vanaf januari 1990 werd de coverdisk een standaard onderdeel. Gedurende enige tijd werden er zelfs twee van meegeleverd. In mei 1992 ging 'The One for ST games' op in ST Action. Hoe lang dat blad had bestaan? Met als voorganger 'The One'. Los [?] hiervan de bladen 'ACE' [Advanced Computer Entertainment] en 'Games-X' voor alle toen gangbare computers. Games-X werd ooit als proefexemplaar bij Atari ST User [mei 1991] meegeleverd.
* vanaf issue 15 geen volume meer, aug 1989 is issue 16. |
Atari ST Review werd uitgegeven door Europress Enterprises. In juli 1993 verscheen nummer 15, in oktober 1994 nummer 31. Dit wijst op een regelmatige maandblad uitgave sinds begin 1992. Bij het blad worden één soms twee coverdisks meegeleverd. De 'boventitel' 'The Informative Guide for all Atari Computer Owners' en de te bespreken programma's doet denken aan een blad dat mikt op de meer professionele gebruikers. Vanaf december 1994 was in het blad Atari ST User opgenomen en heette het: Atari ST Review incorporating Atari ST User.
|
In een tijd dat Atari en Amiga gebruikers vreedzaam coexisteerden, werd door uitgeverij Future Publishing, te Bath, Engeland, een tijdscbrift uitgegeven voor beiden, met een bijgevoegde diskette die op beide computers was te gebruiken. De coverdisk in het 'dual format' verscheen vanaf nummer 6. Het kon niet goed blijven gaan, en beide tijdschriften gingen huns weegs binnen dezelfde uitgeverij. Zo af en toe verschenen er advertenties in ST Format waardoor je je afvroeg of je nog wel in een Atari blad aan het lezen was.
|