HomeBelgië - Jaargang 2003België 2003 - Internationale Florialiën van LuikBelgië 2003 - Rolzegels met 2 [tot 4] typen slit-tanding

België 2003 - Twee of méér soorten blokken?

Bij het zien van de afbeeldingen van de blokken in het overzicht dat De Post eind vorig jaar gaf van de te verschijnen postzegels was duidelijk dat de doorlopende tanding in de velranden van de blokken met Prior-zegels zou zorgen voor of twee verschillende soorten blokken: links 1 gat en rechts doorlopend resp. links doorlopend en rechts 1 gat cq boven 1 gat en onder doorlopend resp. boven doorlopend en onder 1 gat. Of een drukvelopmaak waarbij de blokken tˆte-bˆche zouden zijn opgesteld.

Omdat het zegelmateriaal in december nog niet beschikbaar was - de eerste bijzondere uitgifte met Prior verscheen na de feestdagen: Marc Sleen 80 jaar - kon ik mijn vermoeden niet hardmaken.

Dankzij het voorbereidend speur- en denk-werk van Paul de Cocker uit Zwijnaarde zijn de grote lijnen nu glashelder. Beide bovengeschetste situaties doen zich voor en al in enkele gevallen blijkt dat bij een bepaalde emissie waarvan twee zegels met dezelfde nominale waarde deze samen op één drukvel zijn gedrukt!

De Belgische drukvellen kenmerken zich ondermeer door de aanwezigheid van 4 gekleurde driehoeken: geel, magenta, cyaanblauw en zwart, een schuine zwarte balk en een lange zwarte balk - alles achter elkaar in de asrichting van de drukcylinder. Deze driehoeken en balken zitten altijd op de grens tussen de blokken en worden bij het snijden gehalveerd. De blokken zelf zijn altijd voorzien van een cijfercombinatie 1111, 2222, 3333 of 4444, waarbij de kleurvolgorde is: geel, magenta, cyaanblauw en zwart. De cijfers hebben niets van doen met de een indicatie van de hoeveelste cylinder gebruikt is, maar zijn slechts positienummers ofwel paneel-nummers en géén plaatnummers of etsingnummers zoals het spraakgebruik dat wel eens wil!

Met deze kennis in het achterhoofd is het mogelijk om de blokken goed te rangschikken. Soms valt een driehoek - meestal de cyaanblauwe - uit omdat de breedte van de cylinder het niet toestaat om nog een derde blok in de asrichting te plaatsen, papierverliies is kennelijk hier ingecalculeerd. Bij de in dit verhaal gegeven afbeeldingen is die loze ruimte weggelaten en zijn de blokken min of meer tegen elkaar geplaatst wat ze in werkelijkheid niet waren.

Gaan we nu de emissies van de afgelopen periode langs - de Universiteits-zegels waren nog niet beschikbaar bij de voorbereiding van de rubriek - dan komen we tot enkele opmerkelijke conclusies. Bij een aantal waarden geeft het al of niet doorlopen van de tanding in de rand de mogelijkheid 2 soorten blokken te onderscheiden en op zegelniveau vaak zelfs 4 combinaties van zegel met prior-label [links 1 gat; links doorlopend; rechts 1 gat, rechts doorlopend].


Copyright © Printing Matters (contact Rein Bakhuizen van den Brink)
Last updated on January 10, 2021

HomeBelgië - Jaargang 2003België 2003 - Internationale Florialiën van LuikBelgië 2003 - Rolzegels met 2 [tot 4] typen slit-tanding